


Wapenrustlaan 11-31, Apeldoorn
Bezoekadres

info@mijncaress.nl
E-mail ons

055 599 92 00
Bel ons gerust
Copyright mijnCaress is onderdeel van PinkRoccade Care en TSS
Privacy Policy – Vulnerability disclosure policy
We voeren op verschillende niveaus verschillende testsoorten uit om de kwaliteit van mijnCaress te waarborgen. Dit geldt natuurlijk ook voor de jaarlijkse wijzigingen van het berichtenverkeer en declaratie voor de iWLZ, de iWMO en de iJW. Het testen start bij het beoordelen van de functionele ontwerpen.
Wanneer die geïmplementeerd zijn, dan test de tester in het team alle nieuwe wijzigingen in de verschillende schermen en berichten. Deze testen worden zowel handmatig als geautomatiseerd uitgevoerd, zodat elke wijziging die gedaan wordt ook uitgebreid aan een regressietest wordt onderworpen. Deze testautomatisering draait dagelijks op zowel onze development-stroom (nu 5.5) als op de release-stroom (nu 5.4.x). In de praktijk betekent dit dat mijnCaress 5.4.0 voor uitlevering deze testset succesvol heeft doorlopen, maar dat ook de oplevering van elke mijnCaress 5.4.x patch dezelfde testset succesvol moet doorlopen voordat deze release vrijgegeven wordt.
Een groot deel van de regressietestset voor het berichtenverkeer en de declaratie van iWLZ, iWMO en iJW is opgenomen in onze testautomatisering. Dit zijn ongeveer 50 testgevallen die een volledig proces dekken. Hieronder is een voorbeeld van zo’n testgeval gegeven om meer gevoel hierbij te krijgen:
Er wordt een WMO301 bericht met een specifieke toewijzing geïmporteerd via Systeem Connect. Het extern product wordt gekoppeld aan een intern product. Daarna wordt vanuit de zorgtoekenning een MAZ en MUT bericht gemaakt. De MAZ– en MUT-berichten worden via Systeem Connect geëxporteerd. Er wordt een goedgekeurd retourbericht voor de MAZ en MUT gemaakt. Beide retourberichten worden via Systeem Connect geïmporteerd. De status van beide berichten wordt tussendoor gecontroleerd in de zorgtoekenning, EI Berichten en EI Outbox.
Het verleden leert dat het succesvol testen van de functionaliteit door alle partijen in de iWLZ-, iWMO– of iJW-keten geen garantie biedt voor succes. Het behalen van de Groene Vink van iStandaarden door alle partijen was een extra test, maar ook daarbij test elke partij afzonderlijk. Voor de releases van komende januari, iWLZ 2.2 en iWMO/iJW 3.0, is landelijk geen Groene Vink-proces ingericht. De trend is om meer in te zetten op landelijke ketentesten. Het bijvoeglijk naamwoord “landelijk” betekent dat iStandaarden en het Ketenbureau i-Sociaal Domein hierbij de coördinatie of de regie hebben.
Al deze ketentesten worden uitgevoerd op de KetenTestOmgeving (KTO). Voor zorgaanbieders en ons geldt dat wij aangesloten moeten zijn op de testomgeving van VeCoZo, met een echte, bestaande AGB-code van een zorgaanbieder. Wij hebben gelukkig twee zorgaanbieders die mijnCaress gebruiken bereid gevonden om hiervoor een Toestemmingsverklaring te tekenen en door te geven aan VeCoZo zodat wij de landelijke ketentesten hebben kunnen uitvoeren.
Een ketentest heeft nadrukkelijk 2 doelen: het functioneel testen van de keten en het technisch testen van de aansluiting op de infrastructuur van VeCoZo. Voor onderstaande ketentest hebben wij gebruik gemaakt van:
Voor iWLZ hebben we succesvol de landelijke ketentestscenario’s uitgevoerd met als partner Menzis Zorgkantoren.
Voor iWMO/iJW hebben we succesvol een landelijke ketentest uitgevoerd met als partners:
Alle partners hebben de intentie uitgesproken om ook in de toekomst samen te testen.
Wij zijn zeer blij dat we deze ketentests samen met onze partners hebben kunnen uitvoeren. We prefereren dit ketentesten boven de beperktere Groene Vink om de kwaliteit te waarborgen. Wij ondersteunen u graag als u, nu of in de toekomst, zelf via de KetenTestOmgeving direct met een van uw ketenpartners, een gemeente of een zorgkantoor, wilt testen.