PinkRoccade Care heeft sinds kort een samenwerking met CareConnections, de geestelijk vader van de Zorgapp. Vanaf mijnCaress 5 wordt mijnCaress gekoppeld aan deze app, waardoor gebruikers gemakkelijk, offline en lekker kunnen werken met deze app. De app toont alle relevante informatie (routeplanning, rapporteren, medicatie-controle, etc.) uit een ECD, zodat de zorgmedewerker sneller en efficiënter kan werken.  

Spraakgestuurde functionaliteit

CareConnections is een innovatieve speler op de markt die zich – hoe kan het ook anders – continu bezighoudt met innovatieve ideeën en ontwikkelingen. De Zorgapp is een van deze initiatieven. Een van de nieuwste ontwikkelingen die zij hebben bedacht binnen de Zorgapp, is “spraakgestuurd rapporteren”.  Veel mensen kennen spraakgestuurde functionaliteit van hun smartphone, bijvoorbeeld “Siri” op iOS. Met deze functie kun je vrij gemakkelijk commando’s geven (bijvoorbeeld “open Spotify”) of iets inspreken wat vervolgens als sms of WhatsApp wordt verzonden. De functionaliteit an sich is dus niet nieuw.

Veilige dataopslag

Wat echter vaak vergeten wordt, is dat alle data ook ergens opgeslagen wordt – en dat dat niet altijd veilig is. In ieder geval niet voor zorg-gevoelige data. Daarom is het juist zo belangrijk dat, als de zorg gebruik wil maken van een dergelijke functionaliteit, dit op een veilige manier gebeurd. Dat is een van de redenen waarom CareConnections besloot om een beveiligde spraakgestuurde dienst te integreren in de Zorgapp

Pilot spraakgestuurd rapporteren

Op dit moment zijn een aantal klanten van CareConnections in pilot met “spraakgestuurd rapporteren”. Niels van der Kruk, Manager Consultancy bij CareConnections, legt uit: “In het zuiden van het land zijn we afgelopen augustus gestart met een pilot “spraakgestuurd rapporteren”. Hoewel de functionaliteit eigenlijk voor zich spreekt, merken we dat het toch wel wennen is voor verzorgenden om ermee te werken. Dat heeft niet zozeer te maken met de moeilijkheid, maar meer met het “doen”. Een cliënt kan door spraakrapportage letterlijk horen wat je rapporteert. We krijgen vaak terug dat dit juist een heel goed en leuk effect heeft op de rapportages; het komt zelfs voor dat een cliënt de eigen rapportage inspreekt met de zorgmedewerker naast zich.”

En het voordeel is niet alleen dat het een positief effect heeft op de rapportages. Ook is een verzorgende minder tijd kwijt aan administratieve handelingen. Al pratend rapporteren is nou eenmaal makkelijker voor veel mensen dan typend rapporteren. Helemaal voor degenen die minder handig zijn met een computer of iPad. Of de kwaliteit van de rapportages ook daadwerkelijk omhoog gaat, is nog de vraag: dit wordt meegenomen in de pilots die nu lopen.

Geslaagde pilot

Wanneer bepaal je of een pilot geslaagd is? Die vraag is soms lastig te beantwoorden. Niels: “Voor ons is de pilot geslaagd als medewerkers het gebruik van spraakgestuurd rapporteren als meerwaarde ervaren. Dat is voor ons het belangrijkste.”

Het spraakgestuurd rapporteren is de eerste stap die PinkRoccade Care en CareConnections met elkaar zetten. Daarnaast is CareConnections ook al bezig met bijvoorbeeld spraakgestuurd bedienen/commando’s geven en gedefinieerde rapportages op basis van AI (kunstmatige intelligentie).

In de komende nieuwsbrieven houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de Zorgapp en de integratie tussen de app en mijnCaress.

Share This